Hva er periodontitt

Dagmar Fosså Bunæs, spesialist i periodonti

Periodontitt er en mild form for tannkjøttsbetennelse. Dette er en relativt vanlig tilstand som kan komme av utilstrekkelig renhold over en viss periode. Dette kan oppleves ved at tannkjøttet blir rødlig, hovent, ømt og blør lett.

Dagmar Fosså Bunæs

I noen tilfeller kan tannkjøttbetennelse utvikle seg til periodontitt. Dette er en kronisk tannkjøttsykdom som innebærer at tannfestet brytes ned. Symptomene er ikke alltid så tydelige, men dersom sykdommen får utvikle seg over tid, kan periodontitt føre til endret tannstilling, tannløsning og tap av tenner. Medvirkende faktorer for utvikling av periodontitt kan være utilstrekkelig hygiene, røyking, arvelig disposisjon, diabetes, stress, overvekt, reumatisme, nedsatt immunforsvar m.m.

Periodontitt kan oppstå i ung alder, men hovedsakelig er dette en sykdom som rammer etter 40-års-alder. Periodontitt er en folkesykdom og en av de vanligste årsakene til tap av tenner hos voksne.

Behandling av periodontitt.

Ved behandling av periodontitt fjernes bakteriebelegg og tannstein fra tann- og rotoverflater. Dette utføres ved hjelp av spesielle renseinstrumenter. Behandlingen er tidkrevende og strekker seg vanligvis over flere besøk. Sammen med godt renhold gir denne behandlingen som regel sykdomsbedring. Dersom slik behandling ikke er tilstrekkelig, kan mindre kirurgiske inngrep bli utført som en del av behandlingen.

Man kan ved hjelp av godt renhold og jevnlig, profesjonell oppfølging oppnå stabile forhold livet ut. Det er en fordel om sykdommen oppdages på et tidlig stadium. Jo tidligere sykdommen behandles, desto bedre er prognosen.