Hva er endodonti?

Marianne Lægreid, spesialistbehandling innen endodonti og endodontisk kirurgi.

Endodonti (rotfyllingsbehandling) omhandler forebyggelse og behandling av infeksjoner inne i tenner og omliggende kjeveben.

Marianne Lægreid

De fleste tannleger utfører rotfyllingsbehandling. I tilfeller hvor behandlingen vurderes som komplisert kan allmentannlegen henvise til spesialist i rotfyllingsbehandling.

Tenner består av emalje og dentin (tannben). Sentralt i tannen er et hulrom som er fylt med blodkar og nerver, kalt pulpa. Dette vevet omtales gjerne som nerven i tannen. 

Dersom bakterier når inn til pulpa, via for eksempel dype hull eller sprekker i tannen, vil vevet bli betent og senere infisert. Da må tannen rotfylles. Rotfyllingsbehandling innebærer at pulpa renses bort og erstattes med et bakterietett materiale. Behandlingen gjøres med bedøvelse og er normalt helt smertefri. I tilfeller hvor det er etablert infeksjon i pulpa må behandlingen gjøres over flere besøk. Tannen fylles med et bakteriedrepende medikament mellom besøkene.

Når rotfyllingen er ferdig må tannen bygges opp med endelig fylling eller krone.  Dette er det normal egen tannlege som gjør.

I noen tilfeller er det ikke mulig å oppnå infeksjonskontroll ved rotfyllingsbehandling alene. Da kan det være aktuelt å gjøre et lite kirurgisk inngrep hvor man fjerner rotspissen på tannen.